הפוסט נכתב על ידי אלון ג'משידה, ראש המחלקה לעיצוב גרפי למדיה אינטראקטיבית בסטודיו 6B
הפוסט הזה לא יהפוך אתכם למיליונרים, כי אין הרי באמת דרך לצפות את העתיד ותמיד ישנם גורמים שאינם בשליטתנו (ע״ע מזל). אבל, אפשר לעזור למזל ולא תאמינו – עיצוב אפליקציה, יכול לשמש כאחת התשובות לכך. על פי אתר Ubergizmo על מנת להיות אחת מ-10 האפליקציות המובילות בתשלום באפסטור עליך להרוויח 47,000 דולר בהורדות ליום (!). אם האפליקציה שלכם לא עולה כסף ואתם מרגישים נדיבים, עליכם לקוות שיורידו אותה 72,000 פעמים ביום, על מנת להתברג לעשירייה הפותחת של אפל.
שבוע שעבר התפרסמה כתבה בגיקטיים שסוקרת את 10 הסיבות הנפוצות ביותר לפסילת אפליקציות ע"י אפל בה צויין כי 2 מתוך 10 הסיבות לפסילה נוגעות ישירות לעיצוב ולממשק המשתמש.
האחת מתייחסת לעיצוב שמזכיר מדי בממשק המשתמש או אפילו באייקון שלו, אפליקציות אחרות באותה הקטגוריה.
השנייה מתייחסת לממשק משתמש מעוצב, מסוגנן ופשוט ואפל ממש פורשת לפנינו את כללי ה"עשה" ו-"אל תעשה" שלה בכל הקשור לעיצוב ואפיון ממשק, על מנת לעמוד בציפיות הגבוהות אליהן הורגלו המשתמשים.
אפל מעודדת את המפתחים להשתמש בתבנית הממשק הטבעית שלה והכללים מורים לנו איך לעצב אפליקציה ייעודית למכשירי אפל. למשל:
- איך לעמד אינפורמציה בעמוד? (האם פעם שמתם לב לטקסט מיושר או לא מיושר? איזה ערך יש לזה?) ע"פ אפל – ערך גבוה.
- התייחסות למחוות בממשק המשתמש כך שיהיו אינטואיטיביות ופשוטות להבנה.
- התייחסות לגודל מינימלי של כפתורים באפליקציה שלכם – עד רמת הפיקסל.
טקסטים באפליקציה
- מי מכם חשב שכל כך הרבה תשומת לב תינתן לטקסט ולנראות שלו (לפעמים יותר מאשר לתוכן עצמו – קודם רואים הטקסט, רק אח"כ, אם זה נוח ונעים, גם קוראים אותו)?
- אפל מתייחסת לנקודות כמו: גודל טקסט – על מנת לאפשר קריאות רציפה, קונטרסט.
- (צבע הטקסט ביחס לרקע שלו), ריווח בין שורות ובין אותיות וכמובן פונטים שאפשר להשתמש בהם וקל לקרוא אותם.
- רזולוציה נכונה ומתאימה של תמונות גם היא חלק מהערכים עליהם אפל שמה דגש.
- עיוותים שנוצרים בתמונות עקב שימוש לא נכון או צילום לא איכותי מספיק.
- והדבר שהוא אולי החשוב מכולם – ארגון המידע בצורה שמאפשרת להבין איך להשתמש באפליקציה ללא הסברים.
בואו נגיד שאם אפל פסלה אתכם על עיצוב, כנראה שלא ממש עבדתם עם מעצב שמבין בתחום וכנראה שגם אתם צריכים להבין דבר או שניים בחשיבות העיצוב. המשפט שאני תמיד חוזר אליו הוא "דע את המשתמש", ככל שנבין טוב יותר את הצורך של המשתמש שלנו כך יגבר הסיכוי שיותר אנשים ישתמשו במוצר שלנו.
המעבר ל-iOS 7 מבוססת העיצוב השטוח שימש כהזדמנות פז לאפליקציות שדישדשו, לעשות שיעורי בית בתחום העיצוב והממשק ולמעשה להיוולד מחדש ולהגיע לקהלים רחבים הרבה יותר. דוגמא לאפליקציה כזו שעובדת בארה"ב והושקה בסה"כ לפני שנתיים היא homesnap. אפליקציה שמהווה פלטפורמה נדל"נית למכירה, השכרה ורכישת נכסים, עם אפשרות להעלאה של מספר תמונות רב ואינפורמציה אינטראקטיבית.
האפליקציה התחילה כמן שילוב בין יד 2 לאינסטגרם ועברה מפורמט של אלבום תמונות ביתי עם יותר מדי אינפורמציה בדף הפתיחה (משמאל), לאפליקציה עם עיצוב מדוייק ו"רזה" שעם השקתה המחודשת טיפסה מיד לטופ 5 של אפל.
דוגמה נוספת היא האפליקציה החדשה של Yahoo, אתר שפעם היה מוביל ונרדם בשמירה, עד שהגיעה המנכ"לית, מריסה מאייר, והחליטה לשדרג את כל הנראות של המותג. היא החלה בשינוי הלוגו – במשך 60 ימים נחשף באתר לוגו אחר וחדש. בתום החודשיים נבחר לוגו מנצח. השלב הבא הייתה האפליקציה החדשה (מימין) ששמה דגש על הפרדה בין טקסט ותמונה, פונטים קלילים יותר ותמונות ברמה גבוהה יותר. כל המידע הנוסף מופיע בתפריטים נסתרים שקל להגיע אליהם והם אינם מכבידים על המשתמש.
אפליקציה אחרת שעשתה שינוי שכשזה היא האפליקציה Lumosity. אפליקציה זו היא אפליקציית משחקי מחשבה טכנולוגיים שבונה לכל משתמש תכנית אימון אישי למוחו. הממשק החדש מאפשר לנו לראות חלק מהמשחק כבר בהתחלה ולא רק לקרוא עליו. בשני המקרים מוצגת רשימה, אבל באפליקציה הישנה הרשימה נראתה כמו רשימת מכולת בעוד שבחדשה הרשימה מיד מכניסה אותנו לאווירת המשחק. נכון להיום יש לאפליקציה 50 מיליון משתמשים.
אמרנו מיליונים, אז מי יודע איזו אפליקציה הרוויחה הכי הרבה עד היום? כשיש לך ילדים קטנים התשובה ברורה – ציפורים נגד חזירים. אנגרי בירד הושקה ב-2009 והגיעה במאי 2012 למיליארד (!) הורדות. החברה השכילה להרחיב את האלמנטים העיצוביים באפליקציה למוצרים רבים נוספים כמו טישירטים, בובות, ארטיקים, קורנפלקס ומה לא והכניסה ב2011 בקרוב ל-100 מיליון דולר
כולל המוצרים הנלווים.
אנגרי בירדס היא לא אפליקציה שיש לה מוצרים, אלא מוצר או מותג לשם דיוק, שיש לו אפליקציה (למרות שהתהליך היה הפוך).
עולם זה מבוסס קודם כל על עיצוב. עיצוב של דמויות בעל מאפיינים ברורים, משותפים ומבודלים על מנת ליצור משפחתיות – כמו בעיצוב אריזות של אותה המחלבה למוצרים שונים.
בעולם זה קיימות סביבות שונות, שגם אותם עיצבו, סביבות יום ולילה, עיר וג'ונגל ובכל שנה וחצי לערך נולדת הרחבה נוספת של המותג, לפעמים בשיתוף פעולה עם מותגים אחרים כמו לגו ומלחמת הכוכבים. אין ספק כי העיצוב באנגרי בירדס הוא מה שמוכר את האפליקציה ואת כל שאר המוצרים הקשורים בה. וחוזר חלילה, אנשים שנחשפו לדמויות מחוץ לעולם הוירטואלי, הורידו את האפליקציה. לדור הצעיר היא פאן מתמשך ואינסופי ולנו היא מזכירה בפשטות שלה ובנוסטלגיות שמביאה עימה את האחים סופר מריו המפוקסלים משנות ה-80 וככה כולם מנצחים.
ואכן, נראה שהמנצחים הגדולים הם אלו שהשכילו לשלב בין התחומים – הרעיון, הפיתוח וכמובן, העיצוב.
תמונה: design stock by shutterstock